miercuri, 20 iunie 2012

A doua reuniune a proiectului multilateral Comenius

În perioada 30 martie - 3 aprilie 2012 a avut loc a doua reuniune a proiectului multilateral Comenius “Citoyenneté active et dialogue inter-culturel par nos traditions” în localitatea Izmit, regiunea Kocaeli, Turcia la instituţia Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu.
Toate cele șase școli partenere (Şcoala cu clasele I-VIII Ruşi, Belceşti, Iaşi, România; Gymnasium of Koxare, localitatea Koxare, Insula Creta, Grecia; Lycée Professionnel de Saint Pierre, oraşul Saint Pierre, Réunion, Franţa; Istituto Superiore “Ten. Col. Giovanni  Familiari” Melito di Porto Salvo, Calabria, Italia; Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu, Izmit, Turcia; Ies Guillem Sagrera, Palma, Spania) au avut echipe formate din elevi și cadre didactice, numărul total de participanți care au luat parte la întâlnire fiind de 40 persoane.
Programul  întâlnirii de proiect a inclus reuniuni zilnice ale reprezentaţilor de proiect din cele şase ţări partenere unde s-au prezentat activităţile desfăşurate de la începutul proiectului (noiembrie 2011) şi s-a discutat despre planul comun de lucru bazat pe planurile locale ale partenerilor, stabilirea sarcinilor concrete ale fiecărei instituţii implicate.

 O zi a fost dedicată vizitei „oraşului celor şapte coline”, Istanbul, unde, însoţiţi de ghid, am cunoscut cele mai importante edificii arhitectonice: Palatul Topkapi, Moschea Albastră, Biserica Sfânta Sofia, Palatul Dolmabahçe, urmate de vizita Marelui Bazar şi o croazieră memorabilă pe Bosfor.
A doua zi, am făcut turul oraşului Izmit şi am vizitat Muzeul Vânătorilor, statuia lui Ataturk şi Turnul Orologiului. Din centrul oraşului Izmit am mers la Centrul de Ştiinţă şi Tehnologie unde era organizată o expoziţie cu obiecte tradiţionale confecţionate de elevii turci şi o expoziţie cu produse culinare tradiţionale realizate de părinţii elevilor. Apoi am participat la prezentarea şi degustarea mâncarurilor tradiţionale.

În sala de spectacole a Centrului a fost organizat un spectacol tradiţional, cu dansuri, cântece şi ceremonii specifice fiecărei ţări implicate în proiect, susţinut de ţara gazdă şi de echipele partenere.

Programul a continuat a treia zi cu vizitarea şcolii, întâlnirea cadrelor didactice şi a elevilor, urmată de vizitarea Fabricii Pişmanye, o delicatesă turcească, vizita la Muzeul Electronic şi vizita la Primăria din oraşul Izmit, unde am fost întâmpinaţi cu căldură de oficialităţile locale. 


Întâlnirea de proiect s-a finalizat cu o cină tradiţională, la care au participat toate cadrele didactice din şcoală, părinţi, elevi, oficialităţi, unde s-au distribuit atestatele de participare la proiect şi au fost foarte multe surprize.
Coordonatoarea de proiect din Turcia, Habibe Erkek, împreună cu echipa sa a organizat impecabil reuniunea, realizând o balanţă între activităţile culturale şi cele dedicate întâlnirilor de proiect, toţi partenerii au fost impresionaţi şi au apreciat calitatea muncii depuse în vederea atingerii obiectivelor.



***Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu