joi, 9 mai 2013

A 5-a întâlnire de proiect - Palma, Mallorca, Spania

Cea de-a cincea întâlnire din cadrul proiectului multilateral Citoyenneté active et dialogue européen inter-culturel par nos traditions”, care reuneşte şase instituţii şcolare din şase ţări europene (România, Grecia, Franţa, Turcia, Italia, Spania) s-a desfăşurat în perioada 26.04 – 02.05.2013 la "IES Guillem Sagrera", Palma, Mallorca, Spania.
Bogăţia şi diversitatea programului de lucru organizat de instituţia gazdă a oferit participanţilor oportunitatea de a vizita frumoasa insulă, precum şi de a discuta despre tema majoră a proiectului, respectiv cetăţenia activă şi dialogul intercultural.
Astfel, prima zi, a fost dedicată descoperirii părţii vestice a insulei Mallorca, traversând Sierra de Tramuntana, cu oprire la cel mai important centru de pelerinaj din insulă, Mănăstirea Lluch. După o plimbare în Portul Soller, am vizitat satul Deia şi Na Foradada, o stâncă celebră erodată de vânt și de valuri.


Ne-am bucurat să vizităm Valldemossa, unul dintre orașele cele mai pitorești și mai bine conservate de pe insula Mallorca. Principalul obiectiv l-a reprezentat Mănăstirea Cartuziană cunoscută sub numele de La Cartuja, unde Frédéric Chopin și Georges Sand au petrecut iarna lui 1838-1839.
Seara a culminat la Esporles, unde a avut loc un festival de dans tradiţional.
A doua zi am vizitat fabrica, muzeul şi magazinul Ca’n Gordiola, unde familia Gordiola (care prelucrează sticlă încă din 1719) se ocupă de câteva generaţii cu suflarea sticlei verde-albastru deschis, specifică insulei Mallorca.
Am continuat cu vizitarea oraşului Porto Cristo şi a Peşterei Dragonului, “Cuevas del Drach”, una dintre cele aproape 200 de peşteri săpate în rocile calcaroase ale insulei Mallorca, nepreţuit tezaur geologic şi turistic. Aici se află lacul Martel, considerat cel mai mare lac subteran din lume. Acustica peşterii este deosebită din cauza lacului, iar în amfiteatrul construit în jurul lacului am asistat la un concert grandios, susţinut de o orchestră care se plimba într-o barcă pe lac.
A treia zi, am vizitat Castelul Bellver, numit “plămânul verde al insulei”, este construit pe ruinele unui sit musulman, datând din secolul al XIV-lea. Inițial a fost reședința de vară pentru Monarhia mallorcană, iar mai târziu a devenit închisoare. Castelul adăpostește un muzeu al descoperirilor arheologice și sculpturi clasice, având și avantajului unei minunate perspective asupra golfului.
După-amiaza, am descoperit centrul vechi al oraşului Palma, cu străduţe înguste, profund marcat de trecutul său istoric. Principala atracţie a reprezentat-o Catedrala La Seu, construită în stil gotic francez, decorată în interior de Antonio Gaudi.
Ziua următoare am vizitat atelierul de olărit de la Sa Cabaneta, modelarea lutului fiind una dintre activităţile artizanale importante din insulă. Aici am aflat că specific locului este un obiect tradiţional numit Siurell, o statuetă din lut, vopsită în alb, care are un fluier la capăt. Moştenit din vremurile arabe, acest Siurell are şi o semnificaţie magică. Tradiţia spune că aduce bucurie şi bogăţie celui care suflă de trei ori în el într-o noapte cu lună plină.
Ultima zi a fost dedicată vizitei celebrului Pueblo Espanyol, un muzeu arhitectural conceput ca un mic sat, care conţine cele mai importante lucrări clasice de arhitectură spaniolă. Satul are o colecţie miniaturală de construcţii reprezentative ale Spaniei, precum: Alhambra din Granada, Taurul de Aur din Sevilla sau casa lui El Greco din Toledo.      
După-amiaza, a avut loc şedinţa de lucru, unde fiecare partener a prezentat activităţile derulate la nivel local şi la nivel de parteneriat în cei doi ani, precum şi rezultatele și produsele proiectului. S-a concluzionat că obiectivele proiectului au fost atinse şi toate produsele au fost realizate. S-au luat decizii necesare pentru următorii paşi în finalizarea proiectului, s-au semnat documentele, iar la cina tradiţională s-au distribuit atestatele de participare la întâlnirea de proiect.
Cea de-a cincea întâlnire de proiect, din Palma, Mallorca, Spania a avut un program variat şi complex, ne-am bucurat să descoperim că insula are o tradiţie bogată în artă şi obiecte de artizanat tradiţionale: broderiile de mână, lemnul de măslin sculptat, obiecte de sticlă suflata, perlele artificiale şi ceramica.
Activităţile derulate pe parcursul întâlnirii au fost bine structurate şi şi-au atins scopul propus, toţi participanţii apreciind calitatea organizării de către instituţia gazdă.


***Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu